La Cena

U heeft een leuk restaurantje gevonden en ziet de meest verrukkelijke gerechten voorbij komen. Maar in het menu staat een hele waslijst met gerechten die u niet kent. Ook valt meteen op dat de gerechten op een andere manier ingedeeld zijn dan dat u in Nederland gewend bent. I.p.v. een voorgerecht, hoofdgerecht en toetje staan er nu meestal standaard 4 of 5 gangen op het menu. Maar wat is nu wat en op welke volgorde dien je te bestellen?

Antipasto (of Antipasti)

Men begint met een antipasto; een koud of warm voorgerecht bedoeld om de eetlust op te wekken. Vaak streekgebonden specialiteiten. Aan zee veelal op vis basis, zoals gepaneerde mosselen of een zeevruchtensalade. Meer in het binnenland kan het voorgerecht ook bestaan uit salami’s, plakken ham en pittige groenten die onder olie of azijn hebben gestaan.

Primo Piatto (of I Primi)

Dit ‘eerste gerecht’ bestaat altijd uit pasta of een risotto (zachte rijst dat lang heeft staan pruttelen met allerlei heerlijke ingrediënten.) Voor ons is pasta een hoofdgerecht, maar Italianen zien het meer als een tweede voorgerecht. Er zijn honderden verschillende vormen en soorten pasta. De vorm van de pasta bepaalt de combinatie met de saus. Sauzen die zich hechten, bijv. sauzen met eieren, room, olijfolie, geraspte kaas of kruiden passen uitstekend bij lange, dunne pasta. Sauzen die niet glad zijn passen goed bij pastavormen die de saus als het ware in kleine kommetjes vasthouden.

Secondo piatto (of I Secondi)

Nu komt dan het hoofdgerecht. Dit kan bestaan uit vlees of vis. Dat kan een eenvoudige maar heerlijk gegrilde bistecca zijn tot everzwijn in chocolade saus! -Il Contorno (of I Contorni)
Vaak krijg je in Nederland bij het hoofdgerecht ook aardappeltjes en groenten bij. In Italië dien je deze ‘bijgerechten’ apart bij te bestellen.

Enkele voorbeelden:

  • Patatine fritte = patat
  • Patate = aardappelen
  • Verdura = groenten
  • Insalata = sla
  • Insalata verde = groene sla
  • Inslata mista = sla met wat tomaten en soms doen ze een uitje of geraspte wortels bij N.B. Vaak krijg je als je als contorno sla besteld “kale” sla, met niets erbij. Wel wordt er Olio (olie), Aceto (azijn), sale en pepe (zout en peper) op tafel gezet zodat je naar eigen smaak de sladressing kan toevoegen.
Dolce (of I Dolci)

Na al deze heerlijkheden toch nog een klein gaatje over? Probeer dan een heerlijk toetje. Naast Tiramisu of vers gemaakt ijs hebben alle streken haar eigen specialiteiten die zeker de moeite van proberen waard zijn! Ook kan men na het eten een klaasplateau bestellen of vers fruit.

Il Caffè en Il Digestivo

Na het eten even de boel laten zakken met een kopje koffie of espresso met een likeurtje. Na het eten bestel je in principe geen Cappuccino omdat dat te zwaar op de maag zou liggen. Maar gelukkig zijn er vele hulpmiddeltjes die de spijsvertering helpen! Na een heerlijke maaltijd wordt er nog aan tafel nagekletst onder genot van een likeurtje (vaak op basis van kruiden of fruit). Ook voor de likeurtjes geldt dat deze vaak streekgebonden zijn. Zoals de Grappa in Noord-Italië, de Vin Santo met cantuccini-koekjes in Toscane, en de bekende Limoncello uit zuid-Italië.